South Palm Canyon Tres

A client’s initial desire for a front yard pool and plentiful views provided a challenge that the team soon realized wouldn’t be ideal due to the proximity of a busy street. The configuration of the lot with long East-West profile encouraged the home to be placed along this axis. The design evolved by turning its back on the street and opening to south and western views. Further privacy was given to the master suite by separating it from the main home with a glazed bridge/office gallery. By orienting the master suite towards mountain views, the lanai was further opened for a seamless indoor-outdoor relationship. The pool also enjoys this orientation further connecting site to home.

Predominant horizontal lines of the home are enhanced and contrasted by a folded plate volume over the living room and master bedroom. These folded plate volumes are arranged to maximize adjacent mountain and ridge line vistas. The palette of materials included a feature entry wall of sculpted tile that becomes a continuous element both inside and outside the home. An additional layer of raised planters and raised landscaping further define and emphasize the separation from adjacent traffic and street activity. Solar orientation, cross ventilation, and a solar electric system further define this highly energy efficient and sustainable home.

1/1